İnsan Sürekli Sorunlarla Karşılaştığında Onlarla Nasıl Mücadele Etmeli?

Hangisi Daha İyi ? Olumsuz Düşünmek Mi Yoksa Olumlu Düşünmek Mi ?

Öngörülü ve erdemli davranışları yaşamda karşılaştığımız  her bireyden beklememiz elbette doğru olmaz . Lakin bir ortamda mevcut durumun kötü olmasının ve daha da kötüleşmesinin sebeplerinin başında uygun olmayan ortam koşulları gelir. Bu ortam koşullarını eğitimsizlik ,gelişmemişlik ya da önyargı vb. unsurlar da tetikler.

Aslında bireyin kendi mutsuzluğunun ve de başkalarını mutsuz etmesinin altında yatan sebeplerden sadece bir kaçıdır bunlar. Ancak çevresine öfke kusanlar, mutsuzluklarının her zaman çevresel koşullardan ya da onları çevreleyen insanlardan kaynaklanmadığını bazen de içinde bulundukları bu durumun sadece ve sadece kendilerinden kaynaklandığını, aslında kendi rüzgarlarında savrulduklarını göremeyebilirler.

Onlara göre yaşadıkları  tüm olumsuzlukların kaynağı başkalarıdır ya da içinde bulundukları çevresel koşullardır.Varsayalım ki bu şekilde düşünmekte haklılar.Peki bu olumsuz düşünceyle yaşamak onlara ne katar ?

Hangisi daha iyi  , olumsuz  düşünmek mi yoksa olumlu  düşünmek mi ?

Tek düze düşünen ” dünyaya at gözlüğüyle bakan” ,bir insanın sürekli olumsuz düşünmesi , olumsuz davranışlarda bulunması olasıdır.Hatta kendisinin haklı olduğunu düşünerek , kendisi gibi düşünmediğini sandığı insanları düşman olarak bellemesi de kuvvetle muhtemeldir .

Olumsuz düşünmenin en kötü yanlarından biride insanı yıpratmasıdır.
Siz olumsuz düşünerek sizi üzen kişiyi yıpratamazsınız , sadece kendinizi yıpratırsınız çünkü olumsuz düşünceleriniz , sizi üzen kişiye ulaşmaz.

Sözün özü olumsuz düşünmek var olan sorunların çözümünü kolaylaştırmadığı gibi ,ortada olan sorunları daha da zorlaştırarak çözümsüz hale getirir.

İnsanın kendini tüketerek ,yaşadığı  sorunlara çözüm yolları geliştiremeyeceği ortadadır.’ Öyleyse,bu durumda yapılması gereken nedir ?’ Sorusuna cevap aranmalıdır.

Sorunlar yokmuş gibi mi davranalım ,onlar orada ulu orta durduğu halde onları görmezlikten mi gelelim,yok mu sayalım ? Yani polyanacılık mı oynayalım ? Elbette ki hayır.Ancak yaşanılan  sorunlara çözüm yolları bulabilmek için , öncelikle  doğru noktalardan bakabilmek, onları doğru analiz edebilmek gerekir. Bunun ilk adımı da sağlıklı düşünebilecek bir ortam  oluşturmak ya da böyle bir ortamın içinde bulunmaktır.

Tabiî ki bunu da olumsuz duygu ve düşünceler içindeyken gerçekleştiremeyiz.

Bayram ALACA