Malatya’nın Kırlangıç köyünde doğdu. Babası Ağuiçen/Ağuçan Ocağı’ndandır. Soyu 12 İmamdan İmam Zeynel Abidin’e oradan da Hz Ali’ye ve Hz Muhammed’e kadar gider. Babası Hüseyin Doğan dede, annesi Baba Mansur Ocağı’ndan Seyit Süleyman dedenin kızı Elif Ana’dır. İlkokulun bir bölümünü Malatya Gazi İlkokulunda tamamladıktan sonra orta ve lise eğitimini Galatasaray Lisesinde tamamladı. Ardından İstanbul Üniversitesi, Hukuk fakültesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nde Profesör olduktan sonra 1994 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne profesör olarak atandı ve 1994-1999 yılları arasında Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün başkanlığını yaptı. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyetine üyedir.
Prof.Dr.İzzettin DOĞAN Dede Alevi İslam anlayışını şu şekilde ifade etmiştir, “Bizim İslam inancımızda cebir,şiddet,kin ve nefrete yer yoktur”
Prof.Dr.İzzettin DOĞAN Dede Geleneksel Alevi İslam anlayışına sahip milyonlarca Alevi’nin gönül bağıyla bağlı olduğu önemli ve saygın bir din adamıdır. Prof.Dr.İzzettin DOĞAN Dede Aleviliğe büyük hizmetlerde bulunmuştur.
Dış mihrakların kendi çıkarları hesabına Aleviler içinde manipülasyon yapmak için kurdurduğu Alevi adını taşıyan ancak Alevilikle alakası olmayan aslında başka güç odaklarına angaje bir takım dernek yahut buna benzer oluşumların taraftarları tarafından Prof.Dr.İzzettin DOĞAN Dede pek sevilmez. Çünkü İzzettin Doğan Dede her zaman çatışmadan uzak durmuş ve halkı da çatışmadan uzak tutmuştur. Bu dış mihrakların uzantısı olan grupların mensupları İzzettin Doğan Dede’nin olmadığı bir ortamda Alevileri istediği gibi yönlendirebileceklerini düşünmektedirler. Tabi bu düşünce tamamen bir hayalden ibarettir. Çünkü bu grupların kendileri geleneksel Alevi İslam anlayışına sahip Alevi Müslümanlar tarafından birinci sınıf Alevi düşmanı olarak görülmektedirler. Kısacası Aleviler bu gruplara mensup olanların kim olduklarını, kimlerin maşaları olduklarını asıl niyetlerinin ne olduğunu gayet iyi bilmektedirler.
Prof. Dr. İzzettin Doğan Dede her zaman Türkiye’deki şartları göz önüne almış. O şartların gerektirdiği şekilde hareket etmiştir. Özlücesi sahip olduğu güç oranında hareket etmiştir. Eğer Daha fazla güce sahip olsaydı Türkiye’de daha fazla hareket alanı bulabilirdi. Ancak değişik güç odakları Prof. Dr. İzzettin Doğan Dede’nin hareket alanını sınırlayabilmek için sahip oldukları gücün tamamını kullanmaktadırlar.
Prof. Dr. İzzettin Doğan Dede Cem Vakfı , Cem Radyo ve Cem TV kurucusudur.
Prof. Dr. İzzettin Doğan Dede’de Cem Vakfı’nı 1960’larda başlayan bir mücadelenin sonunda 1995 yılında 47 yol arkadaşıyla birlikte kurmuştur.
Yurt Gazetesinin İzzettin Doğan Dede’yle yaptığı röportajdan bir kesit
İzzettin Doğan Dede’nin Fettullah Gülen’le Alakalı Görüşleri İse Şu Şekildedir;
DUVAR’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre İzzettin Doğan Doğan, özetlenerek iddianameye konulan ifadesinde Fetöyle ilgili şunları söyledi, “Örgütün devlet kurum ve kuruluşlarında çalışan Alevi vatandaşlara görevi bırakmaları için iş yerlerinde ayrımcılığa maruz bırakılması, tayine zorlama ve bu tür baskılar uyguladığını kesinlikle düşündüğünü ve bildiğini”
Prof. Dr. İzzettin Doğan Dede ‘nin Sedat Doğan adında bir avukat oğlu vardır.
Prof.Dr. İzzettin Doğan Dede 21 yıldır devam eden mücadelesinin sonucunda Türkiye’de iç hukuk mücadelesi tükendiğinde AİHM’de yargıçlar tarihi bir karara imza attı.
O kararlardan bazıları şunlar:
Cemevleri ibadethanedir, zorunlu din dersleri yan tutmadan verilmiyor ise kaldırılmalıdır…
Alevilerin eşit yurttaşlık hakları verilmelidir…
Cemvakfı AİHM Büyük Daire Prof.Dr.İzzettin Doğan ve Diğerleri Türkiye davası kararı başlığıyla AİHM kararı kitap olarak basıldı.
Prof.Dr.İzzettin Doğan önsözü ile yayınlanan kitapta AİHM’nin kararının bütün maddelerini detaylı şekilde yer veriliyor.
Söz Konusu Kitap
Prof. Dr. İzzettin Doğan Dede’nin Alevilikle İlgili Kendi Fikirlerinin Anlatıldığı Kitaplar İse Şunlardır:
İzzettin Doğan’ın Alevi İslam İnancı, Kültürü İle İlgili Görüş ve Düşünceleri
Cem Vakfı çalışmaları Ve vakıf genel başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan’ın Görüş ve düşünceleri