Bülent Yılmaz Facebook’ta Kutup-L grubunda Kütüphanecilerin çocukların kütüphanelerde internette oyun oynamasıyla ilgili yeni yaklaşımlar geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
Bülent Yılmaz’ın konuyla alakalı açıklaması şu şekilde oldu:
Bir ilçe halk kütüphanesi. 10-12 yaşlarında iki çocuk internette oyun oynuyorlar. Görevli memur kızarak ve bağırarak onları oyun oynamamaları konusunda uyarıyor. Kütüphane boş.
Sevgili Arkadaşlar,
Bu konuyu zaman zaman Halk Kütüphaneleri Bölge Seminerlerinde de konusuyoruz.
Fikrim şudur:
Bu çocuklar Z Kuşağı. Teknoloji bunlar için hayatın merkezi. Ve bunlar artık bahçede, sokakta, yolda oyun oynamıyorlar. Oyunu bilgisayar, cep telefonunda oynuyorlar. Bağımlılık düzeyine ulaştırmadıkları, sağlıklarına zarar vermedikleri ve zararlı içerik (şiddet, açık saçık vb.) ile oynamadikları sürece ekran oyunu oynamaları kötü bir şey değildir. Zekayı geliştirme gibi yararı vardır.
Dolayısıyla, kütüphanede araştırma, okuma, ödev vb. için bekleyen kullanıcılar yoksa,
1. Çocukların, gençlerin internette oyun oynamalarını yasaklamamak gerekir.
2. Bu konuda zararlı içerik denetimini elden bırakmadan rahat ve özgürlükçü davranmak gerekir.
3. Bu yüzden (aslında hiç bir nedenle) onları azarlamamak gerekir.
Elbette oyun için bir zaman sınırı koyabiliriz.
Eğer yasaklar ve kızarsak onları son derece güvensiz, pis, sağlıksız ve denetimsiz olan internet kafelere yönlendirmiş oluruz. Ayrıca kütüphaneye sadece bilgisayarda oyun oynamak için gelen çocuklar ve gençler bir süre sonra kitap okumaya ve kütüphaneyi kullanmaya başlayacaktır.