Fazıl Say “Nazım” Oratoryosu, klasik müzikseverlerle buluşmaya devam ediyor.
Fazıl Say, piyano
Genco Erkal, anlatıcı
Serenad Bağcan, solist
Güvenç Dağüstün, solist
İbrahim Yazıcı, şef
Nazım Hikmet Korosu
Fazıl Say Festival Orkestrası
Çocuk solistler
Tarih: 25 Aralık – 26 Aralık
Yer: Volkswagen Arena,İstanbul
Fazıl Say’ın “Nazım” başlığı altında bestelediği eser, şarkıcıların ve şiir sunucusunun yanı sıra, geniş bir karma koronun ve senfonik orkestranın ifade olanaklarını kullanırken, kimi yerde usulca duyurulan lirik bir havayı, kimi yerde yüksek ses gürlüğüyle haykıran bir toksözlülüğü içerir. Müzik, hem şiirlerin yoğun anlatım gücünü vurgulamayı üstlenmiş, hem de başlıbaşına duygusal yükselişi temsil etmiştir. “Nâzım”, opera, oratoryo gibi sahne müziklerine yakınlık göstermekte, ancak kuruluşu ve içeriğiyle onlardan ayrılmaktadır. Birbirine bağlı beş bölümden oluşan ve “özgür form” yapısıyla yaklaşık 70 dakika süren eser, makâmsal, tonal ve atonal tekniklerle genelde halk müziğimizin renklerinden yararlanmakta, şiirle müziğin görkemli bileşimini yansıtmaktadır.
Besteciye göre, şair olarak “Nâzım Hikmet” atmosferinin yaratılması ve onun müzikle bir portresinin çizilmesi, şiirlerdeki ifade derinliğini müzik diliyle anlatmaya bağlıdır. Şiirle müziğin sarmallığından kaynaklanacak atmosfer, yorumcuların içtenliğiyle yaratılabilir. Şiirlerdeki güçlü ifade özelliklerini duyarlılıkla dile getiren Genco Erkal, arkasında her an müziğin esintisini duyumsayacak, söylediği şarkılarla şiir ile melodiyi kaynaştıran Serenad Bağcan ise Fazıl Say’ın piyano eşliğiyle bütünleşecektir. Karma koronun ve senfonik orkestranın zengin ses rengi olanakları ise şiirsel ve müzikal anlamı bütünüyle birleştirecektir. Tıpkı Nâzım’ın mısralarındaki iç sesler ve yarım kafiye mayasının şiiri bütünlemesi gibi… Tıpkı coşkuyla kabaran ve gürül gürül akan bir şiirin sizi alıp sürüklemesi gibi…
Eserde seslendiricilerin anlatım olanakları, şiirlerin içerdiği anlam akışına göre değişik derecelerde kullanılmıştır. Kimi yerde bir kız çocuğu tek başına çıkıp bütün saflığı ve doğallığıyla seslenerek “Hiroşima” trajedisini anlatmakta, kimi yerde karma koro ve orkestra kadroları, görkemli ses gürlüğüyle hayatın çoksesliliğini dile getirmektedir. Bütün bu sesler içinde başrol, şiirleri sunan Genco Erkal’a verilmiştir. Çünkü bu tür müzik formlarında “söz”, eserin belkemiğidir.
Ahmet Say
Program
1. Bölüm Gençlikte
I – Üç Selvi
II – Açların Gözbebekleri
III – Kerem Gibi
2. Bölüm Hapishanede
IV – Diz Boyu Karlı Bir Gece
V – Pazar
VI – Ben İçeri Düştüğümden Beri
VII – Yatar Bursa Kalesinde
3. Bölüm İnsan Üzre
VIII – Hapisten Çıktıktan Sonra
IX – Kız Çocuğu
X – Hiroşima
XI – Nerden Gelip Nereye Gidiyoruz?
4. Bölüm Memleket Üzre
XII – Vatan Haini
XIII – Şehitler
XIV – Davet
XV – Memleketim
Final
XVI – Yaşamaya Dair