İran Milli Kütüphanesi Bünyesinde İnsanlık Tarihinin Zenginliklerini Barındırıyor

İran Milli Kütüphanesi, İran’ın başkenti Tahran’da yer almaktadır. İran Milli Kütüphanesi’nin açılışı resmi olarak 1933 yılında yapılmıştır. İran’da Milli Kütüphane açılması konusunda ilk adımlar 1861. Yılda Darülfünun yüksek okulun açılmasıyla ve bu okulun küçük bir kütüphanesiyle başlamıştır.

1 mart 2005’de İran Milli Kütüphanesi İran’ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde Tahran’ın Abbas Abad bölgesinde yeni merkezine kavuşmuştur. Eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi bir zamanlar İran Milli Kütüphanesinin başkanlığını yapmıştı.

İran Milli Kütüphanesi’nin Mimarı Fransız Arkeolog ve mimar André Godard’dır. Godard aynı zamanda İran Arkeoloji Müzesinin mimarıdır ve İran Milli Kütüphanesi de Müzenin Kuzey cephesinde yer almaktadır.

Milli Kütüphane’nin bahçesi,peyzaj açısından Fin Kaşan bahçesini andırırken, Milli Kütüphane’nin doğu tarafı ise “Zigurat Kalesini “ andırmaktadır.

İran Milli kütüphanesi’nin en eski yazılı kitabı Arapça-Farsça sözlük Alhilas’tır. Bu kitap yaklaşık bin yıl önce, Edib Natanzi tarafından kaleme alınmıştır.

İran’ın Vasepari Kanunu’na göre, bütün yayınevleri eserlerinin kopyasını İran Milli Kütüphanesi’ne göndermek zorundadırlar.

İran Ulusal Kütühanesinin Web Adresi” Almanca”http://nlai.ir/Default.aspx?alias=nlai.ir/ge

İran’da bulunan Önemli kütüphanelerden bazıları şunlardır:

Şiraz’da : Millî Kütüphane
İsfahan’da : Maarif Kütüphanesi
Tebriz’de : Terbiyet Kütüphanesi
Meşhet’te : Astane Kütüphanesi
Tahran’da : Melik Kütüphanesi
Gülistan Sarayı Kütüphanesi
Medrese-i Sipehsalar Kütüphanesi
Meclis-i Millî Kütüphanesi
Millî Kütüphane